Καλοήθεις νόσοι μαστού - μαστοπάθειες

Τι είναι οι καλοήθεις νόσοι μαστού;

Οι μαστοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό όργανο στις γυναίκες, άμεσα συνυφασμένο με τη γυναικεία φύση, τη θηλυκότητα και τη μητρότητα. Επιπλέον, σήμερα, είναι πολλαπλώς τεκμηριωμένο ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό σε περιπτώσεις ενοχλήσεων στους μαστούς να γίνεται ενδελεχής διερεύνηση της ανατομικής δομής των μαστών και να αποκλείονται χειρότερα σενάρια.

Οι καλοήθεις νόσοι μαστού αφορούν σε ένα σύνολο παθήσεων του μαστού, όπως κατά κύριο λόγο τα ινοαδενώματα, τα λιπώματα, οι κύστεις, τα θηλώματα και οι καλοήθεις ασβεστώσεις.

Τι είναι τα ινοαδενώματα του μαστού;

Το ινοαδένωμα μαστού είναι ο πιο συνηθισμένος καλοήθης όγκος στο μαστό. Εμφανίζεται ως ψηλαφητή, κινητή, ελαστική ή σκληρή μάζα, που είναι κατά κανόνα ανώδυνη, ενώ μπορεί να γίνεται εντονότερα ψηλαφητή και επώδυνη πριν την έμμηνο ρύση (περίοδος).

 Όσον αφορά την αιτιολογία και την παθογένεια συσχετίζονται με ορμονικούς μηχανισμούς, που ενεργοποιούνται κατά την αναπαραγωγική περίοδο των γυναικών. Το μέγεθος τους ποικίλει από λίγα χιλιοστά και μπορει να φτάσει και τα 15 εκατοστά. Μικρότερα ινοαδενώματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά, τα μεγαλύτερα ωστόσο, δημιουργούν έντονα πιεστικά φαινόμενα στο μαστό και μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική αφαίρεση. Η παρουσία ενός ινοαδενώματος δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Εξαιρετικά σπάνια ορισμένα ινοαδενώματα, ιδίως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, μπορεί να εμπεριέχουν στο εσωτερικό τους in situ ή διηθητικά καρκινώματα.

Τι είναι τα λιπώματα του μαστού;

Τα λιπωματα του μαστού εμφανίζονται σχετικά συχνά. Άλλωστε ο λιπώδης ιστός αποτελεί μέρος της φυσιολογικης ανατομικής σύστασης του μαστού. Τα λιπώματα είναι, με άλλα λόγια, καλοήθη ογκίδια που αποτελούνται από οργανωμένα λιποκύτταρα. Χαρακτηρίζονται από κινητικότητα κι έχουν συνήθως σφαιρικό σχήμα. Το μέγεθος τους ποικίλει και δεν σχετίζονται με ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αφαιρούνται χειρουργικά αν αυξάνονται σε μέγεθος ή για αισθητικούς λόγους. 

Τι είναι οι κύστεις του μαστού;

Οι κύστεις του μαστού χαρακτηρίζονται από τη συλλογή υγρού ή και συμπαγών στοιχείων. Οι κύστεις μαστού είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις καταστάσεις, που βρίσκονται στον ένα ή και στους δύο μαστούς και μπορεί να είναι μία έως και πάρα πολλές. Τόσο η κλινική εξέταση των μαστών με την ψηλάφηση, όσο και η μαστογραφία κι ο υπέρηχος μπορούν να διευκολύνουν σε  πολύ μεγάλο βαθμό τον Γυναικολόγο- Μαστολόγο στη διάγνωση μιας ή και περισσοτέρων κύστεων του μαστού.

Τι είναι τα θηλώματα του μαστού;

Τα θηλώματα του μαστού είναι καλοήθεις όγκοι που μεγαλώνουν μέσα στο γαλακτοφόρο πόρο του μαστού (ενδοπορικά θηλώματα) . Αλλες φορές ανευρίσκονται στην περιφέρεια του μαστού κι άλλοτε βρίσκονται κοντά στη θηλή (θήλωμα μαστού κεντρικού τύπου). Τα θηλώματα είναι ένα από τα κυριότερα αίτια εκροής υγρού από τη θηλή, που είναι συνήθως αιματηρό αλλά μπορεί να είναι και κιτρινωπό.Έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό και συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι οι καλοήθεις ασβεστώσεις;

Οι καλοήθεις ασβεστώσεις αφορούν στην συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου και αποτελούν ευρήματα του μαστογραφικού ελέγχου ή μπορεί να αντιστοιχούν σε μια επίσης καλοήθη κατάσταση, που ονομάζεται σκληρυντική αδένωση. Όταν οι καλοήθεις ασβεστώσεις εμφανίζουν συρρέουσα εικόνα έιναι πιθανό να αποτελούν την πρώτη ένδειξη μιας προκαρκινικής κατάστασης του μαστού γι’ αυτό και πρέπει να ελέγχονται με βιοψία μαστού.

Πώς γίνεται η διάγνωση των καλοήθων παθήσεων του μαστού;

Η διάγνωση των καλοήθων παθήσεων του μαστού οφείλει να περιλαμβάνει:

  1. την κλινική εξέταση των μαστών
  2. το υπερηχογράφημα των μαστών
  3. τη ψηφιακή μαστογραφία
  4. σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις με υποψία κακοήθειας, αλλαγή στη μορφολογία ή στις διαστάσεις του μορφώματος τη βιοψία με λεπτή βελόνη FNA ή κόπτουσα βελόνη-core biopsy

Τι πρέπει να προσέχω;

Οι περισσότερες κλινικές μεταβολές του μαστού στις γυναίκες είναι καλοήθεις. Μόνο ένα 3% με 6% των περιπτώσεων οφείλονται σε καρκίνο του μαστού. Παρ’ όλα αυτά, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί είτε σαν ένα ψηλαφητό οζίδιο ή να είναι ασυμπτωματικός, δηλαδή να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα και να βρεθεί εντελώς τυχαία κατά τη διάρκεια του τακτικού προληπτικού ελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού να εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως μια καλοήθη κατάσταση και να καθυστερεί έτσι, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Ειδικά σε περιπτώσεις εισολκής του δέρματος (σε κάποιο σημείο του μαστού, το δέρμα να φαίνεται να τραβιέται προς τα μέσα) ή της θηλής (τράβηγμα της θηλής προς τα μέσα), όπως επίσης σε κάθε περίπτωση ερυθρότητας και πάχυνσης του δέρματος του μαστού πρέπει να επιδιώκεται η γνώμη ενός έμπειρου ειδικού Γυναικολόγου- Μαστολόγου.

Τι είναι η μαστοπάθεια;

Η ινοκυστική μαστοπάθεια (ή αλλιώς οι ινοκυστικές αλλοιώσεις του μαστού) αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη διαταραχή του μαστού. Ιδιαίτερα, οι γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών εμφανίζουν πολύ συχνά μαστοπάθεια.  Υπολογίζεται μάλιστα, ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες θα εμφανίσουν ινοκυστική νόσο του μαστού σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Πού οφείλεται η μαστοπάθεια;

Η μαστοπάθεια είναι αποτέλεσμα της ιστικής διαταραχής του μαζικού αδένα του μαστού στο πλαίσιο ορμονικών αλλαγών, όπου η διέγερση και στη συνέχεια η αδυναμία υποστροφής των μαστικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης δημιουργεί ινοκυστικές αλλοιώσεις. Η κατάσταση αυτή υφίεται αισθητά μετά την εμμηνόπαυση.

Τι συμπτώματα προκαλεί η μαστοπάθεια;

Τα συμπτώματα της ινοκυστικής μαστοπάθειας περιλαμβάνουν:

  1. Πόνο και ευαισθησία συνήθως στο άνω και έξω τμήμα του μαστού που υποχωρούν στις πρώτες μέρες του κύκλου.Τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται πιο ενοχλητικά πριν από την περίοδο
  2. Πράσινη ή σκούρα καφέ μη αιματηρή εκκένωση θηλών που τείνει να διαρρεύσει χωρίς πίεση ή συμπίεση
  3. Όζους εσωτερικά του μαστού ή περιοχές με σκληρή σύσταση

Πώς γίνεται η διάγνωση της ινοκυστικής μαστοπάθειας; Βοηθά η εξέταση με υπέρηχο μαστού και η μαστογραφία στη διάγνωση της μαστοπάθειας;

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με την κλινική εξέταση, αλλά η επιβεβαίωση της κατάστασης γίνεται μόνο με τη βιοψία. Ωστόσο, η εξέταση με υπέρηχο μαστού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ορθή διάγνωση. Απεικονιστικά στον υπέρηχο παρατηρούνται περιοχές με αυξημένη ηχογένεια (ίνωση) και πολλαπλές κύστεις που μπορεί να υπάρχουν και στον άλλο μαστό. Η διάγνωση ενισχύεται με τη μαστογραφία, όπου η ινοκυστική μαστοπάθεια φαίνεται ως περιοχή αυξημένης σκιερότητας, συχνά με ορατές μικροαποτιτανώσεις.

Αυξάνει η ινοκυστική μαστοπάθεια τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Η απλή ινοκυστική μαστοπάθεια, δεν αυξάνει σε καμία περίπτωση τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αν ωστόσο, στη βιοψία του μαστού εμφανιστούν συνοδές καλοήθεις αλλοιώσεις, όπως η υπερπλασία του μαζικού αδένα με ατυπία κυττάρων, τότε πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος στο μαστό απ’ ό,τι στις υπόλοιπες περιπτώσεις μαστοπάθειας, χωρίς υπερπλασία κι ατυπία.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού