Παρακολούθηση φυσικού κύκλου - Έλεγχος ωορρηξίας

Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση φυσικού κύκλου και σε ποιους απευθύνεται;

Η παρακολούθηση του φυσικού κύκλου της γυναίκας είναι η πιο απλή μέθοδος παρακολούθησης ενός υπογόνιμου ζευγαριού. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη στενή υπερηχογραφική παρακολούθηση του φυσικού κύκλου της γυναίκας, με την οποία μετρούμε το μέγεθος και την ανάπτυξη των ωαρίων, καθώς και το πάχος του ενδομητρίου.  Ο έλεγχος ξεκινά από την 1η-3η ημέρα του κύκλου με σκοπό να προσδιοριστεί πότε θα γίνει ωορρηξία. Στην αρχή του κύκλου προσδιορίζονται ακόμα οι τιμές της FSH και LH και E2.

Πώς γίνεται ο έλεγχος της ωορρηξίας;

Όταν το ωάριο φτάσει ένα συγκεκριμένο μέγεθος (τουλάχιστον τα 17-18 mm), τότε θεωρείται ώριμο για ωορρηξία. Εν συνεχεία δίνονται οδηγίες για τον καλύτερο χρόνο προγραμματισμένης επαφής στο σπίτι. Η  διαδικασία της ωορρηξίας μπορεί να ενισχυθεί και με μία ένεση χοριακής γοναδοτροφίνης (π.χ. Pregnyl ή Ovitrelle) που βοηθά την τελική ωρίμανση του ωαρίου.

Για ποιες γυναίκες ή ζευγάρια συστήνεται η παρακολούθηση του φυσικού κύκλου κι ο έλεγχος της ωορρηξίας ως καταλληλότερη μέθοδος αντιμετώπισης της υπογονιμότητας;

Οι καταλληλότερες γυναίκες ή ζευγάρια γι’ αυτήν τη μέθοδο είναι:

  • Γυναίκες που δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών
  • Γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο
  • Ζευγάρια που λόγω συνθηκών ζωής και πίεσης χρόνου θέλουν να βελτιστοποιήσουν τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης, προγραμματίζοντας σωστότερα τις επαφές τους.
  • Ζευγάρια που επιθυμούν τη σύλληψη με όσο το δυνατόν φυσικότερο τρόπο, χωρίς τη συμμετοχή ενός εργαστηρίου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού