Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC)

Τι σημαίνει Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC);

Ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή ενίοτε ονομάζεται και VBAC: φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (ή στα αγγλικά: Vaginal Birth After Cesarean).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του πετυχημένου κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι αποφεύγετε τους κινδύνους μιας χειρουργικής επέμβασης, όπως είναι εν τέλει μια καισαρική τομή. Έχετε πολύ λιγότερο πόνο μετά τον τοκετό και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μικρότερη. Επιπρόσθετα το μωρό σας είναι πιθανό να έχει λιγότερες αναπνευστικές δυσκολίες μετά τη γέννηση, αν και μόνο λίγα μωρά έχουν αυτό το πρόβλημα μετά έπο καισαρική τομή. Εάν απογοητευτήκατε που το τελευταίο σας μωρό γεννήθηκε με καισαρική τομή, ένας κολπικός τοκετός θα μπορούσε να είναι μια αίσθηση ολοκλήρωσης για εσάς. Και αν είχατε ένα επιτυχημένο VBAC, είναι πιο πιθανό να πετύχετε την επόμενη φορά.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για επιτυχία ενός VBAC;

Περίπου 3 στις 4 γυναίκες (70-75%) με ανεπίπλοκη εγκυμοσύνη που μπαίνουν σε τοκετό θα γεννήσουν κολπικά μετά από μία καισαρική τομή. Αν μάλιστα, υπάρχει ιστορικό κολπικού τοκετού, πριν ή μετά από την καισαρική τομή, τότε έως 9 στις 10 γυναίκες (90%) θα γεννήσουν κολπικά. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μετά από δύο καισαρικές τομές μπορεί να επιτευχθεί φυσιολογικός τοκετός μέχρι και στο 68% των περιπτώσεων.

Ποιοι παράγοντες δεν ευνοούν έναν πετυχημένο κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή;

Αν δεν έχετε γεννήσει ποτέ κολπικά, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή μειώνονται σημαντικά. Επιπλέον, στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την πιθανότητα επίτευξης φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή θα πρέπει να προσμετρηθούν η μαιευτική ανάγκη για πρόκληση τοκετού ή το αυξημένο σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος >30 στην αρχή της εγκυμοσύνης).

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή (VBAC);

Οι πιθανές επιπλοκές ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή (VBAC) είναι:

  1. Ενδεχόμενο επείγουσας καισαρικής τομής.
  2. Ρήξη τομής καισαρικής. Ο κίνδυνος να ανοίξει η τομή της προηγηθείσας ΚΤ σε αυτόματη έναρξη τοκετού είναι 0.5% (2-8 στις 1000 γυναίκες). Αν υπάρχουν σημάδια ρήξης μήτρας κατά τον τοκετό το μωρό θα γεννηθεί με επείγουσα καισαρική τομή εντός λιγότερων των 20 λεπτών.
  3. Ρήξη περινέου με έντονα συμπτώματα πόνου και πιθανής ακράτειας ούρων ή κοπράνων.

Υπάρχουν αντενδείξεις για κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή;

Αν έχετε περισσότερες από 2 καισαρικές τομές, ιστορικό ρήξης μήτρας, αν η τομή στη μήτρα κατά την προηγούμενη καισαρική τομή ήταν επιμήκης ή αν υπάρχουν άλλες αντενδείξεις από την παρούσα εγκυμοσύνη (π.χ. προδρομικός πλακούντας), τότε συστήνεται η αποφυγή δοκιμής ενός κολπικού τοκετού και ο τερματισμός της κύησης εκ νέου με καισαρική τομή.

Τελικά, σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ για να δοκιμάσω να γεννήσω με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή;

Με τη σωστή προετοιμασία κι οργάνωση οι πιθανότητες μιας επιτυχούς έκβασης ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή αυξάνονται εκθετικά. Ζητήστε πληροφορίες έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες. 

Πάντα το άγνωστο μας φοβίζει και ίσως νιώσουμε ανασφαλείς. Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του ανθρώπου, αλλά μην απορρίψετε την ιδέα επειδή σκέφτεστε πως μια ακόμα καισαρική θα είναι μια ευκολότερη απόφαση για εσάς.

Η αναζήτηση μιας έμπειρης μαιευτικής ομάδας αποτελούμενη από έναν Μαιευτήρα- Γυναικολόγο και μια έμπειρη Μαία που αναλαμβάνουν VBAC  είναι το Α και το Ω μιας επιτυχούς έκβασης. Προσπαθείτε επίσης, να έχετε κοντά σας ανθρώπους που θα σας υποστηρίξουν την απόφασή σας και δε θα σας κατακρίνουν και δοκιμάστε να μιλήσετε με γονείς που πέτυχαν ή δοκίμασαν ένα VBAC.

Η γέννηση ενός παιδιού με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά της μητέρας, που ενισχύεται και συμπληρώνεται από την καθοδήγηση και την γνώση του έμπειρου σε VBAC Μαιευτήρα- Γυναικολόγου σας.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού