Κύηση υψηλού κινδύνου

Τι είναι η κύηση υψηλού κινδύνου;

Μια εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας, του εμβρύου ή και των δύο. Οι κυήσεις υψηλού κινδύνου απαιτούν ειδική προσέγγιση από τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο ο οποίος εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή έκβαση για τη μητέρα και το μωρό.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για μια κύηση υψηλού κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου για το χαρακτηρισμό μιας κύησης ως υψηλού κινδύνου είναι:

 1. Υπερτασική νόσος σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
 2. Χρόνια υπέρταση
 3. Χρόνια νεφρική νόσος
 4. Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
 5. Διαβήτης τύπου 1 ή τύπου 2
 6. Επαναλαμβανόμενες αποβολές σε προηγούμενες εγκυμοσύνες
 7. Μεγάλος αριθμός τοκετών – Πολυτοκία
 8. Σακχαρώδης διαβήτης κύησης
 9. Πολύδυμες κυήσεις (Δίδυμη - Τρίδυμη εγκυμοσύνη)
 10. Υπέρταση ή προεκλαμψία
 11. Περιγεννητικές λοιμώξεις όπως τοξόπλασμα, ερυθρά και κυτταρομεγαλοϊός
 12. Αιμορραγία ή αποκόλληση πλακούντα
 13. Διαταραχές ή προβλήματα του εμβρύου
 14. Προβλήματα του Rhesus
 15. Προηγούμενα χειρουργεία για γυναικολογικές παθήσεις
 16. Λοιμώξεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 17. Κάπνισμα, λήψη αλκοόλ και ναρκωτικών
 18. Διατροφικές διαταραχές και προβλήματα με το βάρος

Πώς αντιμετωπίζονται οι κυήσεις υψηλού κινδύνου;

Η επίσκεψη στον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο θα επιβεβαιώσει ή θα αποκλείσει την ύπαρξη μιας κύησης υψηλού κινδύνου. Οι κυήσεις υψηλού κινδύνου χρειάζονται ιδιαίτερα στενή παρακολούθηση και προσοχή τόσο από την ίδια την έγκυο όσο και από το γυναικολόγο. Σε αντίθεση με την παρακολούθηση μιας φυσιολογικής κύησης, η συχνότητα της παρακολούθησης μιας κύησης υψηλού κινδύνου καθορίζεται από τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο ανάλογα με τη βαρύτητα του παράγοντα κινδύνου. Ενίοτε, ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος μπορεί να συστήσει επίσκεψη σε ειδικευμένο με την πάθηση που έχει εντοπιστεί ιατρό, ώστε η μέλλουσα μητέρα να παρακολουθείται συνδυαστικά.

Μέσα από τον προγεννητικό έλεγχο, τις εξειδικευμένες εξετάσεις και τη συμβουλευτική, και ανάλογα με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί, ο ιατρός καταρτίζει ένα πλάνο αντιμετώπισης της εγκυμοσύνης. Το πλάνο συνήθως περιλαμβάνει εξειδικευμένες εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης ή περιοδικά, πιθανή λήψη φαρμακευτικής αγωγής από τη μητέρα και συχνότερες ιατρικές επισκέψεις. Συμπληρωματικά, ο ιατρός μπορεί να συστήσει επίσκεψη σε ειδικευμένο με την πάθηση που έχει εντοπιστεί ιατρό, ώστε η μέλλουσα μητέρα να παρακολουθείται συνδυαστικά.

Πώς συντελείται ο τοκετός σε μια κύηση υψηλού κινδύνου;

Ο τοκετός σε μια κύηση υψηλού κινδύνου απαιτεί συνθήκες οργανωμένου μαιευτηρίου. Η εξασφάλιση μονάδας εντατικής θεραπείας για τη μητέρα και το νεογνό μπορεί να επιδράσει θετικά στην τελική έκβαση της εγκυμοσύνης.Σε μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να γεννήσετε πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας, ακόμη και πρόωρα. Είναι επίσης, πιθανό να χρειαστεί να υποβληθείτε σε πρόκληση τοκετού. Επίσης, μια κύηση υψηλού κινδύνου παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες να απαιτηθεί ο τοκετός να πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού