• Ραβινέ 9, Κολωνάκι
  • Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
  • Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
  • 6988636932

Ισχιακή προβολή του εμβρύου

Τι είναι η ισχιακή προβολή του εμβρύου;

Η ισχιακή προβολή του εμβρύου συναντάται όταν το τμήμα του εμβρύου που μπαίνει, μετακινείται και βγαίνει πρώτο από την πύελο/ λεκάνη της γυναίκας είναι τα πόδια ή οι γλουτοί του εμβρύου. Μεγάλο μέρος των εμβρύων μπορεί να έχουν βρεθεί σε ισχιακή προβολή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα περισσότερα ωστόσο, έμβρυα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κατά κύριο λόγο από την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης  «παίρνουν θέση για τον τοκετό», συνήθως με το κεφάλι προς τα κάτω και σταδιακά χαμηλώνουν περαιτέρω στη λεκάνη. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο χώρος στην κοιλιά της εγκύου περιορίζεται ολοένα και περισσότερο. Τα έμβρυα όμως, που παραμένουν σε ισχιακή θέση μέχρι και την έναρξη του τοκετού είναι μόνο το 1-3%.

Ποια είδη ισχιακής προβολής υπάρχουν;

Τα βασικά είδη ισχιακής προβολής του εμβρύου είναι τα εξής:

  1. Η γνήσια ή αληθή ισχιακή προβολή (frank breech presentation)
  2. Η ομαλή ή πλήρης ισχιακή προβολή (complete breech presentation)
  3. Η ατελής ισχιακή προβολή (incomplete breech presentation)

Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την ισχιακή προβολή;

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν συχνότερα σε ισχιακή προβολή του εμβρύου είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η πολυτοκία (η γυναίκα έχει γεννήσει πολλές φορές)
  2. Το υδράμνιο (η ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι αυξημένη)
  3. Το ολιγάμνιο (η ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι μειωμένη)
  4. Το ιστορικό ισχιακής προβολής σε προηγούμενη κύηση
  5. Η παρουσία μορφωμάτων στη μήτρα, όπως ινομυώματα ή συγγενών ανατομικών ανωμαλιών στη μήτρα
  6. Δυσχερής θέση του πλακούντα (όπως ο επιπωματικός πλακούντας) ή ομφαλίδα με μικρό μήκος

Είναι δυνατή η στροφή του εμβρύου από ισχιακή προβολή σε κεφαλική;

Όπως αναφέραμε ήδη, στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μόνο το 1-3% των εμβρύων βρίσκονται σε ισχιακή προβολή, παρ’όλο που μέχρι την 28η εβδομάδα της κύησης έως και το 25% των εμβρύων βρίσκονται σε ισχιακή θέση. Αυτό σημαίνει ότι η φύση «διορθώνει»  από μόνη της την πλειονότητα των ισχιακών προβολών στη πιο φυσιολογική καφαλική προβολή (το έμβρυο με το κεφάλι προς τα κάτω). Αν ωστόσο, το έμβρυο παραμένει σε ισχιακή προβολή, τότε υπάρχει η δυνατότητα του λεγομένου Εξωτερικού Κεφαλικού Μετασχηματισμού, προκειμένου να  «γυρίσει» το μωράκι με το κεφάλι προς τα κάτω.

Τι είναι ο Εξωτερικός Κεφαλικός Σχηματισμός (ECV – external cephalic version);

Είναι η τεχνική περιστροφής του εμβρύου από ισχιακή προβολή σε κεφαλική προβολή, που γίνεται από τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο με ειδικούς ήπιους χειρισμούς πάνω στην κοιλιά της εγκύου. Ο μαιευτήρας τοποθετεί τα χέρια του επάνω στην κοιλιά της εγκύου και πιέζει κάτω από τους γλουτούς του εμβρύου, κοντά στα κόκαλα της λεκάνης. Σταδιακά και ήπια, το έμβρυο αρχίζει και μετακινείται πάνω κάτω ή περιστροφικά 180 μοίρες. Η διαδικασία του μετασχηματισμού μπορεί να κρατήσει από 30 δευτερόλεπτα έως και 2 λεπτά. Οποιαδήποτε στιγμή δεν αισθανθεί η έγκυος άνετα με τη διαδικασία μπορεί να διακοπεί. Με αυτούς τους χειρισμούς επιτυγχάνεται η στροφή ολόκληρου του σώματος του εμβρύου.

Πού διενεργείται ο εξωτερικός μετασχηματισμός και πότε;

Ο εξωτερικός μετασχηματισμός συστήνεται να διενεργείται στην 36η-37η εβδομάδα κύησης περίπου. Συστήνεται να διενεργείται σε μονάδα τοκετών, από έμπειρο  Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, με την παρουσία καρδιοτοκογραφήματος και βοήθεια υπερήχου.

Υπάρχουν αντενδείξεις πραγματοποίησης εξωτερικού μετασχηματισμού;

Στις παρακάτω περιπτώσεις είναι καλό να αποφεύγεται η πραγματοποίηση εξωτερικού μετασχηματισμού:

  1. Χαμηλής πρόσφυσης πλακούντας
  2. Καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου
  3. Μη φυσιολογικά Doppler ομφαλικής αρτηρίας
  4. Προεκλαμψία
  5. Ρήξη εμβρυικών υμένων
  6. Αιμορραγία
  7. Ολιγάμνιο
  8. Προωρότητα

Ποιες επιλογές τοκετού υπάρχουν εάν το έμβρυο παραμείνει ισχιακό;

Η πλειονότητα των τοκετών σε έμβρυα που βρίσκονται σε ισχιακή προβολή πραγματοποιούνται με τη βοήθεια καισαρικής τομής. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο τοκετός με προγραμματισμένη καισαρική τομή μπορεί να αποδειχθεί ασφαλέστερος σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό από ισχιακή προβολή του εμβρύου. Εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες ο φυσιολογικός τοκετός ενός εμβρύου από ισχιακή προβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφόσον ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεως:

  1. Το εκτιμώμενο βάρος του εμβρύου να είναι χαμηλότερο από 3500 γραμμάρια.
  2. Μονήρης κύηση σε πολυτόκο έγκυο.
  3. Έναρξη και πρόοδος του τοκετού αυτόματα χωρίς επιπλοκές
  4. Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος πρέπει να είναι προετοιμασμένος και απόλυτα εξειδικευμένος στη διεκπεραίωση κολπικού τοκετού με ισχιακή προβολή.
  5. Ο τοκετός από ισχιακή προβολή απαιτεί συνθήκες οργανωμένου μαιευτηρίου, με τη δυνατότητα διενέργειας επείγουσας καισαρικής τομής, αν κατά τη διάρκεια του τοκετού καταστεί αναγκαίο.

Συνοψίζοντας, η επιθυμία της γυναίκας και η ψυχική και σωματική της προετοιμασία για να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό ένα έμβρυο που βρίσκεται σε ισχιακή προβολή, εφόσον ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεως είναι η σημαντικότερη παράμετρος μια επιτυχούς έκβασης, με απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια και την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ραβινέ 9, Κολωνάκι, Αθήνα
210 7244600 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

 

Κλείστε online ραντεβού