Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για τη διατήρηση της γονιμότητας;
Ένα ζευγάρι μπορεί να φροντίσει για τη διατήρηση γονιμότητας με τους ακόλουθους τρόπους:
- Μέσω της υγιεινής διατροφής
- Μέσω της άσκησης, κυρίως της αερόβιας, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος
- Μέσω της αποφυγής του καπνίσματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για το 10-15% των περιπτώσεων υπογονιμότητας
- Μέσω της αποφυγής κατανάλωσης αλκοόλ, που μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα, τη σύλληψη, καθώς και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα
- Μέσω της μείωσης του άγχους, που συμβάλλει σε μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή
- Μέσω της διατήρησης της στοματικής υγείας. Οι ασθένειες των ούλων και η περιοδοντίτιδα επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα
- Μέσω της διατήρησης ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν σημαντικό πρόβλημα υπογονιμότητας ή στειρότητας. Επιπλέον, εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό αποβολών (4 προς 1) και περισσότερες δυσκολίες στο να έχουν μια ομαλή εγκυμοσύνη και έναν εύκολο τοκετό.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη διατήρηση της γονιμότητας στις γυναίκες;
Η διατήρηση της γονιμότητας λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα για προσωπικούς και κοινωνικούς λόγους, προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλους προσωπικούς στόχους, π.χ. την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου. Επιπρόσθετα δίνει ελπίδες στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που διαγνώστηκαν με καρκίνο και πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες, ότι θα μπορέσουν στο μέλλον να γίνουν μητέρες. Ταυτόχρονα, διατηρεί τη γονιμότητα γυναικών, με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας και γυναικών που πρέπει να υποβληθούν σε αφαίρεση ωοθηκών ή ολική υστερεκτομή για άλλους λόγους.
Σε ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων;
Η κατάψυξη των ωαρίων «παγώνει» το χρόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα. Δεν υπάρχει μια ιδανική ηλικία, ωστόσο όσο νεότερη είναι η ασθενής τόσο καλύτερη η ποιότητα των ωάριων και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Ιδανική είναι η ηλικία μεταξύ 30-36 έτη, ή ακόμη νωρίτερα αν πρόκειται για περιπτώσεις που αφορά σε ασθενείς με καρκίνο ή άλλη γνωστή πάθηση με επίδραση στην ωοθηκική εφεδρεία.
Πόσο καιρό μπορεί τα ωάρια να παραμένουν κατεψυγμένα;
Η ελληνική νομοθεσία ορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια κρυοσυντήρησης των ωαρίων τα 20 χρόνια. Η διάρκεια της κρυοσυντήρησης ωαρίων μπορεί να παραταθεί για 5 χρόνια μετά από έγγραφη αίτηση. Βάσει αποδεδειγμένων επιστημονικών στοιχείων η αποθήκευση των κατεψυγμένων ωάριων δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων.
Τι θα γίνει όταν μια γυναίκα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να γίνει μητέρα;
Όταν μια γυναίκα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να γίνει μητέρα, τότε τα ωάριά της θα αποψυχθούν και θα ακολουθηθούν τα υπόλοιπα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή θα γονιμοποιηθούν και κάποια από τα έμβρυα που θα προκύψουν θα μεταφερθούν στη μήτρα. Τα επιπλέον έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν με την ίδια μέθοδο για μελλοντική χρήση.