Χρόνιος πυελικός πόνος

Τι είναι ο χρόνιος πυελικός πόνος;

Ο χρόνιος πυελικός πόνος ή χρόνιο πυελικό άλγος είναι ο πόνος που εμφανίζεται  στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς (πυέλου). Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) ορίζει ως πυελικό πόνο τον πόνο που διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες και μπορεί να εμφανιστεί και ανεξάρτητα από την έμμηνο ρύση (περίοδο) της γυναίκας, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του φαγητού, στην ούρηση ή στη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται στην πρόσθια επιφάνεια της κοιλιάς ή κάτω απο τον αφαλό, στην οσφυική μοίρα της ιερολαγόνιας άρθρωσης ή ακόμα και στους γλουτούς.

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο χρόνιος πυελικός πόνος;

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ο χρόνιος πυελικός πόνος δεν είναι τόσο σπάνιος, όσο πιστεύεται. Το ποσοστό εμφάνισης ποικίλει ανάλογα με τις έρευνες και κυμαίνεται μεταξύ 15-25%. Εντούτοις, μόνο το ένα τρίτο από αυτές τις γυναίκες θα αναζητήσει τελικά τη γνώμη του ειδικού γυναικολόγου.

Υπολογίζεται ότι το 60% των γυναικών με σύνδρομο πόνου στην ουροδόχο κύστη έχουν συννοσηρό χρόνιο πυελικό άλγος, ενώ σχεδόν το 50%  των γυναικών με ενδομητρίωση πάσχουν από χρόνιο πυελικό άλγος.

Απο την άλλη πλευρά ένα 35% των ασθενών με χρόνιο πυελικό πόνο έχουν συννοσηρό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πού οφείλεται ο χρόνιος πυελικός πόνος;

Ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να μην σχετίζονται με τα αναπαραγωγικά όργανα, αλλά με το ουροποιητικό σύστημα ή το έντερο.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι συνήθως γυναικολογικής φύσεως. Η μήτρα, οι ωοθήκες ή οι σάλπιγγες μπορούν να προσβληθούν απο μία ή περισσότερες απο τις παρακάτω ασθένειες:

  1. Ενδομητρίωση
  2. Κύστεις ωοθηκών
  3. Πυελική φλεγμονώδης νόσος
  4. Συμφύσεις
  5. Ινομυώματα μεγάλου μεγέθους
  6. Χαλάρωση πυελικού εδάφους και πρόπτωση των οργάνων της πυέλου

Εκτός των γυναικολογικών οργάνων υπάρχουν χρόνιες καταστάσεις του εντέρου (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn)  ή της ουροδόχου κύστεως (διάμεση κυστίτιδα) που μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πυελικό πόνο.

Εντούτοις, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία καταστάσεις που μπορεί να είναι η αιτία του πόνου. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να μην εντοπίζεται καμία αιτία που προκαλεί τον χρόνιο πυελικό πόνο. Η μη εύρεση αιτίας δεν σημαίνει ότι ο πόνος δεν είναι πραγματικός. Υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες που καταδεικνύουν ότι για τον πυελικό πόνο, δεν είναι πάντα δυνατό να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη αιτία.

Ποια είναι η θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου;

Η θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου αφορά στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Στην περίπτωση της ενδομητρίωσης υπάρχουν πολλαπλές θεραπευτικές προσεγγίσεις τόσο φαρμακευτικές όσο και σε βαρύτερες περιπτώσεις χειρουργικές που μπορούν να μειώσουν ή/και να εξαλείψουν τον πόνο.Οι συμφύσεις μετά από προηγηθείσες ιδίως ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις δύνανται να αφαιρεθούν με τη χρήση της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλες αιτίες χρόνιου πυελικού πόνου όπως η αφαίρεση των κύστεων της ωοθήκης, η αφαίρεση ινομυωμάτων και η ανόρθωση της μήτρας ή άλλων οργάνων (κόλπου, κύστης, ορθού)

Ο χρόνιος πυελικός πόνος υφίεται εξάλλου και με τη χρήση αναλγητικών (παυσίπονα).Τα απλά παυσίπονα όπως οι ασπιρίνες και η παρακεταμόλη, καθώς και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του χρόνιου πυελικού πόνου και ιδιαίτερα του πόνου της περιόδου στις γυναίκες.

Επιπρόσθετα,  η φυσικοθεραπεία με τεχνικές εφαρμογής θερμής ή ψυχρής ενέργειας στις επώδυνες περιοχές, ασκήσεις διατάσεως ή χαλαρώσεως των μυών και η χρήση μηχανημάτων όπως η ηλεκτροδιέγερση πυελικού εδάφους, η Βιοανάδραση (Biofeedback) και η Διαθερμική Νευρική Διέγερση -Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) εφαρμόζονται τελευταία με πολύ καλά αποτελέσματα στη θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου. Πολλές φορές μάλιστα τα οφέλη μιας αποτελεσματικής χειρουργικής επέμβασης διευρύνονται κι ενισχύονται με τη εφαρμογή της φυσικοθεραπείας.

Γεγόνος παραμένει ωστόσο, ότι η εμπειρία του θεράποντος ιατρού Μαιευτήρα- Γυναικολόγου αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ή συνδυασμού περισσότερων του ενός θεραπευτικών σχημάτων.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού