Ινομυώματα της μήτρας

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας. Προέρχονται από κύτταρα του μυομητρίου και κατά την ανάπτυξή τους απωθούν τους περιβάλλοντες ιστούς. Ανήκουν στις συχνότερες καλοήθεις παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος κι εντοπίζονται μέχρι και στο 40% λευκών και 80% των έγχρωμων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες ωστόσο, ηλικίας μεταξύ 35 και 45 ετών, είναι εκείνες που συχνότερα εμφανίζουν ινομυώματα.

Ποια είναι η αιτία εμφάνισης των ινομυωμάτων;

Αν και η αιτία εμφάνισης των ινομυωμάτων είναι άγνωστη γνωρίζουμε ότι στο 50% οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Είναι ωστόσο, πλέον βέβαιο ότι τα οιστρογόνα έχουν διεγερτική επίδραση στη συμπεριφορά ανάπτυξης. Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι στην μετεμμηνόπαυση τα ινομυώματα μικραίνουν σε μέγεθος. Γι αυτό και στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση δεν εμφανίζονται νέα ινομυώματα.

Τι συμπτώματα εμφανίζουν οι ασθενείς με ινομυώματα;

Μόνο ένα μικρό ποσοστό (20%) των ινομυωμάτων εκδηλώνει συμπτώματα και χρήζει θεραπείας. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση, το μέγεθος και τον αριθμό. Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 1. Αιμορραγίες κατά και ενδιάμεσα της περιόδου με αποτέλεσμα την αναιμία.
 2. Συμπτώματα  λόγω πίεσης γειτονικών οργάνων
  -ουροδόχου κύστης (συχνουρία, δυσκολία ούρησης, επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις)
  - έντερο (δυσκοιλιότητα)
  - ουρητήρες (υδρονέφρωση με αποτέλεσμα την αθόρυβη απώλεια νεφρού)
  - οίδημα κάτω άκρων
 3. Αίσθηση βάρους και «φούσκωμα» της κοιλιάς
 4. Πόνο στη κοιλιά, τη μέση ή τα πόδια, κατά τη περίοδο ή ενδιάμεσα, στην σεξουαλική επαφή και στην εγκυμοσύνη
 5. Υπογονιμότητα
 6. Εγκυμοσύνη: το ινομύωμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως αυξάνει σε μέγεθος και το 20% των γυναικών θα παρουσιάσει συμπτώματα που εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος όπως είναι πόνος, μόλυνση, αποβολή, υπολειπόμενη ανάπτυξη, πρόωρο τοκετό, ανώμαλη προβολή (π.χ. ισχιακή), δυσλειτουργικό τοκετό (απόφραξη), προδρομικό πλακούντα ή αποκόλληση, καισαρική τομή και αιμορραγία μετά το τοκετό.

Πώς γίνεται η διάγνωση των ινομυωμάτων;

Για τη διάγνωση των ινομυωμάτων είναι απαραίτητη η λήψη ενός άρτιου ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση της ασθενούς. Ο απεικονιστικός έλεγχος ωστόσο με τη βοήθεια του διακολπικού ή διακοιλιακού υπερηχογραφήματος είναι η απεικονιστική τεχνική για την ανίχνευση των ινομυωμάτων που παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία κι ακρίβεια.

Ποια είναι η θεραπεία των ινομυωμάτων;

Οι θεραπευτικές επιλογές για τα ινομυώματα μπορεί να είναι τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές. Δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλες τις ασθενείς, καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης των ινομυωμάτων πρέπει να εξατομικεύεται με βάση το μέγεθος και τη θέση τους, το ρυθμό ανάπτυξής τους, τη συμπτωματολογία που προκαλούν, την επιθυμία τεκνοποίησης, την ηλικία της γυναίκας και πολλές άλλες ειδικές παραμέτρους.

H φαρμακευτική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων στοχεύει κυρίως στην υποχώρηση των συμπτωμάτων και όχι στη θεραπεία τους, καθώς δεν μπορούν να εξαφανιστούν χωρίς χειρουργική παρέμβαση.

Στις συντηρητικές/φαρμακευτικές επιλογές ανήκουν:

Η ορμονοθεραπεία

α) GnRH ανάλογα: υποδόρια ένεση για πρόκληση φαρμακευτικής εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία αυτή δεν αποτελεί μόνιμη λύση, καθώς η παρατεταμένη υποοιστρογονική αυτή κατάσταση εμπεριέχει κινδύνους απώλειας οστικής πυκνότητας, ενώ παράλληλα προκαλεί κλιμακτηριακά συμπτώματα. Επίσης, 2-3 μήνες μετά τη διακοπή τους, τα οιστρογόνα επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα και τα ινομυώματα αρχίζουν να μεγαλώνουν. Συνήθως, λοιπόν, χορηγούνται είτε προεμμηνοπαυσιακά για λίγους μήνες έως ότου η επέλθει η εμμηνόπαυση φυσικά, είτε ως προεγχειρητική αγωγή για τον έλεγχο της αιμορραγίας και την συρρίκνωση των ινομυωμάτων που θα διευκολύνει τη χειρουργική τους αφαίρεση.

β) Συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία

γ) Το ενδομήτριο σπείραμα προγεστερόνης

δ) Το  τρανεξαμικό οξύ για τη μείωση της αιμορραγίας

Η χειρουργική θεραπευτική προσέγγιση των ινομυωμάτων αποτελεί τη βασική στρατηγική στην αντιμετώπιση των συμπτωματικών ινομυωμάτων. Οι χειρουργικές μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν είναι:

 1. Eπεμβατική υστεροσκόπηση για την αφαίρεση υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων (που ανευρίσκονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας) καθώς επίσης και ορισμένων ενδοτοιχωματικών ινομυωμάτων
 2. Λαπαροσκοπική/Ρομποτική αφαίρεση ενδοτοιχωματικών ή υπορρογόνιων ινομυωμάτων
 3. Λαπαροσκοπική υστερεκτομία. Αποτελεί τη μέθοδο εκλογής σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ινομυώματα που αυξάνονται σε μέγεθος, αλλά αποτελεί και επιλογή για προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και δεν έχουν ανταποκριθεί σε πιο συντηρητικές λύσεις ή υποτροπιάζουν μετά από ινομυωματεκτομές, ή έχουν ταυτόχρονες παθήσεις όπως αδενομύωση, πρόπτωση μήτρας, δυσπλασία τραχήλου

Εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές είναι ο ακτινολογικός εμβολισμός των ινομυωμάτων της μήτρας, η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες και η θεραπεία με εστιασμένους υπερήχους. Η επιλογή χειρουργικής μεθόδου γίνεται με βάση την επιθυμία της ασθενούς, την εξειδίκευση του χειρουργού, αλλά και τη θέση, το μέγεθος και τον αριθμό των ινομυωμάτων.

Η διατήρηση της γονιμότητας των γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, αλλά και η επιθυμία πολλών γυναικών να διατηρήσουν τη μήτρα τους έχει καταστήσει τη λαπαροσκοπική και ρομποτική αφαίρεση -ακόμα και μεγαλύτερων σε μέγεθος ινομυωμάτων- (πάνω απο 10 εκατοστά) τη χειρουργική μέθοδος εκλογής γι αυτές τις περιπτώσεις. Η εμπειρία και οι δεξιότητες του Χειρουργού-Γυναικολόγου με εξειδίκευση στις λαπαροσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της επέμβασης. Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκόπησης/ λαπαροσκόπησης περιλαμβάνουν καλύτερη χειρουργική οπτική και ακρίβεια, λιγότερο πόνο, λιγότερη απώλεια αίματος, μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη ανάρρωση, μικρές τομές με ελάχιστες ουλές και πιο ικανοποιημένες ασθενείς.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού