Παθήσεις Τραχήλου μήτρας - Κολποσκόπηση

Ποιες είναι οι παθήσεις του τραχήλου της μήτρας;

Οι παθήσεις του τραχήλου της μήτρας αφορούν τόσο σε λοιμώξεις όσο και στις ανατομικές δυσλειτουργίες του τραχήλου. Ο τράχηλος αποτελεί το κατώτερο μέρος της μήτρας. Πρόκειται για μια ινομυωματώδη ανατομική δομή, μέσω του οποίου η μήτρα επικοινωνεί με τον κόλπο. Κατά τη γυναικολογική εξέταση, το κολποσκόπιο ανοίγει τα κολπικά τοιχώματα και επιτρέπει την ορατότητα για τον τράχηλο. Ο γυναικολόγος παρατηρεί την κατάσταση του εξωτραχήλου, ελέγχει το έξω τραχηλικό στόμιο, καθώς επίσης κι αν εκκρίνεται κάποιο υγρό από τον ενδοτράχηλο. Τέλος, θα κάνει έλεγχο για πιθανούς πολύποδες, όγκους, τραύματα, θηλώματα κ.α.

Ποια πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στον τράχηλο της μήτρας;

Μια από τις συχνότερες καλοήθεις παθήσεις του τραχήλου της μήτρας αποτελούν οι πολύποδες. Οι πολύποδες είναι μικρές προσεκβολές που εντοπίζονται είτε στη μήτρα και προβάλλουν μέσα στην κοιλότητά της είτε στο τοίχωμα του τραχήλου και προβάλλουν στο κανάλι του. Η συμπτωματολογία των πολυπόδων εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση τους. Πολλές φορές είναι τελείως ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τον γυναικολογικό έλεγχο. Οι σχετικά μεγάλοι πολύποδες που προβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, ή και άσχετα από αυτήν, σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου. Μικρότεροι πολύποδες, και ιδίως αυτοί του τραχήλου, συνήθως προκαλούν μια μικρή απώλεια αίματος υπό την μορφή κηλίδων που λερώνουν το εσώρουχο. Αν μάλιστα ο πολύποδας προεξέχει από το τραχηλικό στόμιο στον κόλπο, οι κηλίδες αυτές αίματος μπορεί να εμφανίζονται μετά τη σεξουαλική επαφή. Οι πολύποδες του τραχήλου έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να εξαλλαγούν σε κακοήθεια. Ωστόσο, λόγω της μικρής πιθανότητας κακοήθους εξαλλαγής οι πολύποδες πρέπει πάντοτε να αφαιρούνται.

Υπάρχουν άλλες παθήσεις;

Άλλες καλοήθεις παθήσεις του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας αφορούν σε φλεγμονές, που οφείλονται τόσο σε μικροβιακούς παράγοντες – μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια - όσο και σε ιούς – κονδυλώματα, έρπης. Συνήθεις είναι επίσης οι κολπίτιδες από μύκητες, αναερόβια και άλλα μικρόβια του εντερικού σωλήνα. Η παθολογία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με κολπική υπερέκκριση, κνησμό, δυσπαρευνία (δυσκολία στην επαφή), δυσοσμία, κεχρωσμένα κολπικά υγρά, ακόμη και κολπική αιμόρροια, ιδίως μετά από επαφή. Οι χαρακτηριστικοί όροι για την φλεγμονή στην περιοχή αυτή είναι κολπίτιδα και τραχηλίτιδα. Η μικροβιακή φλεγμονή διαγιγνώσκεται με την γυναικολογική εξέταση και την καλλιέργεια κολπικού υγρού. Η θεραπεία της τοπικής φλεγμονής πλην των κονδυλωμάτων γίνεται φαρμακευτικά.

Τι είναι οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας;

Στις παθήσεις του τραχήλου της μήτρας ανήκουν και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας ιός που περιέχει DNA στο γεννητικό του υλικό και τα κύτταρα του ανθρώπου αποτελούν τον ξενιστή τους. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι HPV (ορότυποι) και διακρίνονται σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου ανάλογα με την δυνατότητά τους να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκινικών ή άλλων βλαβών. Οι τύποι 16 και 18 είναι οι πιο συχνοί και ευθύνονται συνολικά για το 75% περίπου των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και για το 55% περίπου των υψηλόβαθμων προκαρκινικών βλαβών (βαθμού 3) στο ίδιο σημείο. Οι τύποι 6 και 11 είναι οι πιο συχνοί από τους καλοήθεις τύπους και ενοχοποιούνται για το 90% περίπου των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Πώς γίνεται ο προληπτικός έλεγχος των προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας;

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη τραχηλικού επιχρίσματος για κυτταρολογική εξέταση (τεστ Παπανικολάου) μία φορά τον χρόνο. Πρόκειται για τη λήψη και εξέταση κυττάρων του τραχήλου της μήτρας στο μικροσκόπιο για την έγκαιρη διάγνωση είτε καρκινικών αλλοιώσεων είτε προκαρκινικών αλλοιώσεων, οι οποίες αν δεν αντιμετωπισθούν θα οδηγήσουν σε καρκίνο. Σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών πρέπει να πραγματοποιήσουμε συμπληρωματικά το τεστ για τον ιό HPV. Το τεστ Παπανικολάου, έχει πλέον μετεξελιχθεί. Η σύγχρονη τεχνική ονομάζεται Κυτταρολογία Υγρής Φάσης (Liquid Based Cytology, LBC), που επιτυγχάνει επίσης, την ανίχνευση και τυποποίηση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), του ιού του έρπητα, καθώς και χλαμυδίων, μυκοπλάσματος και ουρεοπλάσματος. Με τη μέθοδο αυτή τοποθετούνται στο ειδικό φιαλίδιο όλα τα κύτταρα που λαμβάνονται με το βουρτσάκι, ενώ το υγρό στο φιαλίδιο βοηθάει στην απομάκρυνση της βλέννης και του αίματος που μπορεί να υπάρχουν και να δυσκολεύουν την κυτταρολογική διάγνωση. Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα του συμβατικού τεστ, καθώς έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι τα περισσότερα κύτταρα δεν μεταφέρονται στο πλακάκι από τη σπάτουλα και το βουρτσάκι και χάνονται. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές έγκυρες κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο που αποδεικνύουν ότι η μέθοδος LBC έχει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα και είναι πλέον, η καλύτερη και πιο αξιόπιστη μέθοδος προληπτικού ελέγχου.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως η διενέργεια κολποσκόπησης ή να προκρίνει τη λύση της συντηρητικής αντιμετώπισης, απόφαση που πρέπει να ληφθεί από έμπειρους γυναικο-ογκολόγους.

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μία ασφαλής, ανώδυνη ειδική εξέταση στο Γυναικολογικό Ιατρείο, κατά την οποία γίνεται ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας. Διενεργείται για να εντοπιστεί η έκταση των αλλοιωμένων κυττάρων στον τράχηλο και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο παρουσίας προκαρκινικών αλλοιώσεων ή καρκίνου αρχικού σταδίου.

Ανάλογα με τον βαθμό της βλάβης καθορίζεται και η περαιτέρω αντιμετώπιση, η οποία μπορεί να είναι είτε συντηρητική (παρακολούθηση) είτε χειρουργική (κωνοειδής εκτομή ή σε ειδικές περιπτώσεις Υστερεκτομή).

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού