Πώς μπορώ να καταλάβω ότι είμαι έγκυος;

Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες μιας γυναίκας είναι η απάντηση στο ερώτημα: «είμαι έγκυος;» Ιδίως όταν για κάποιες γυναίκες η εγκυμοσύνη αυτή αποτελεί ένα όνειρο που κρατάει πολλά χρόνια, η διαπίστωσή της (και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα) είναι κάτι που απασχολεί την καθημερινότητα πολλών.

Ας προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τις πρώιμες ενδείξεις μιας αρχόμενης εγκυμοσύνης:

  1. Απουσία περιόδου

Η πρώτη ένδειξη μιας πιθανής εγκυμοσύνης είναι η έλλειψη περιόδου. Είναι, ωστόσο, γνωστό, ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες τον ίδιο χρονικά κύκλο. Συνεπώς, η απουσία εμφάνισης της περιόδου σε μία γυναίκα, που έχει παρ’ όλα αυτά σταθερό κύκλο, δεν είναι βέβαιο ότι μας εξασφαλίζει τη διάγνωση μιας εγκυμοσύνης. Το καθημερινό άγχος, η απώλεια σωματικού βάρους, ακόμα και μια λοίμωξη μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της κατά τ’ άλλα σταθερής περιόδου. Μια καθυστέρηση άνω των 2 εβδομάδων σε γυναίκες που είχαν σταθερό κύκλο θέτει βάσιμες υποψίες για τη διάγνωση μιας εγκυμοσύνης.

  1. Ελαφρά αιμορραγία με μικρές κηλίδες

Όταν γίνεται η εμφύτευση του εμβρύου στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας μπορεί στο σημείο εμφύτευσης να προκληθεί μια πολύ μικρή απώλεια αίματος. Εύκολα, λοιπόν, μπορεί η γυναίκα να θεωρήσει ότι ξεκινά η περίοδός της, ενώ στην πραγματικότητα είναι έγκυος.

  1. Πρωινή αδιαθεσία

Δεν είναι σπάνιο μια γυναίκα στην αρχή της εγκυμοσύνης να νιώθει ανακατωσούρες (ναυτίες) και τάση για εμετό. Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερεύουν απο την 5η-6η εβδομάδα της κύησης κι υποχωρούν ως επί το πλείστον μετά την 12η εβδομάδα.

  1. Εύκολη κόπωση

Όταν είναι έγκυος μια γυναίκα, μπορεί να κουράζεται ασυνήθιστα εύκολα για την ίδια, ειδικά στην αρχή. Αυτό οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα μιας ορμόνης, της προγεστερόνης, που παράγεται έντονα από το σώμα της εγκυμονούσας γυναίκας ήδη από τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης.

  1. Πόνος και πρήξιμο στο στήθος

Οι αλλαγές αυτές στο στήθος συμβαίνουν λόγω ορμονικών αλλαγών και διαρκούν μερικές εβδομάδες.

  1. Λιποθυμία ή ζαλάδα

 Το να νιώσει η γυναίκα μια ελαφριά ζαλάδα μπορεί επίσης να είναι φυσιολογικό σύμπτωμα στην αρχή της εγκυμοσύνης.

  1. Συχνοουρία

Επίσης, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών μια εγκυμονούσα γυναίκα τείνει να επισκέπτεται συχνότερα την τουαλέτα απ’ ό,τι συνήθως.

  1. Αλλαγές στη διάθεση

Πολλές γυναίκες βιώνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης τους εντονότερα τα συναισθήματα της χαράς ή της λύπης και η διάθεσή τους μπορεί να αλλάζει ίσως πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως,

Σε περίπτωση που έχετε την υποψία πως είστε έγκυος, η διενέργεια ενός τεστ εγκυμοσύνης (αφού διαβάσετε καλά τις οδηγίες χρήσης), μπορεί να σας λύσει σχετικά γρήγορα την απορία. Αν, ωστόσο, έχετε κάποια αμφιβολία και το αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι ακόμα ευδιάκριτο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να σας καθοδηγήσει.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού