Σημαντική αύξηση του καρκίνου του ενδομητρίου στις ΗΠΑ

Όπως κάθε χρόνο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια αναφορά της με τα στατιστικά δεδομένα για τον καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η αναφορά εμπεριέχει πάντα σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα αναφορικά με την εξέλιξη της επίπτωσης και της θνητότητας του καρκίνου σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, ενώ εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών και προληπτικών παρεμβάσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, όσο και για τις σημαντικές ανάγκες στις οποίες πρέπει να εστιαστεί η προσοχή των επιστημόνων στο άμεσο μέλλον.

Αυτό που επιβεβαιώνουν τα φετινά δεδομένα είναι η διαρκής μείωση της θνητότητας της νόσου, κάτι που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία 25 έτη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η εν λόγω μείωση, που έρχεται ως αποτέλεσμα των νεότερων θεραπευτικών εξελίξεων και των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, έχει αποτρέψει περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τι μας δείχνει η ετήσια αναφορά της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Ένα ακόμα στοιχείο που μας είναι χρήσιμο μέσα από αυτήν την ετήσια αναφορά είναι πως ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στο γενικό πληθυσμό μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί δε την πρώτη αιτία θανάτου στους άνδρες ηλικίας 60-79 ετών και στις γυναίκες 40-79 ετών. Η επίπτωση βέβαια της νόσου συνεχίζει να αυξάνει και υπολογίζεται ότι για πρώτη φορά το 2024, περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα θα διαγνωσθούν με καρκίνο στις ΗΠΑ. Η συνεχής αύξηση της επίπτωσης σχετίζεται προφανώς με τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία. 

Αρκετά ενδιαφέροντα είναι και τα δεδομένα για την επίπτωση της νόσου ανά ηλικιακή ομάδα. Καθώς, λοιπόν, η ανάπτυξη καρκίνου σχετίζεται με την αθροιστική επίδραση διαφόρων παραγόντων κινδύνου με την πρόοδο της ηλικίας, είναι αναμενόμενο οι περισσότερες διαγνώσεις της νόσου να καταγράφονται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα άνω των 65 ετών, παρότι η ομάδα αυτή των ανθρώπων μεγαλώνει αριθμητικά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών. Η μεταβολή αυτή αποδίδεται στη σημαντική μείωση των διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη και νεοπλασμάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα σε πιο ηλικιωμένα άτομα και στην αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας σε άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 1950. 

Αξιοπρόσεκτη είναι η αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού σε νεότερα άτομα. Ο καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού είναι πλέον η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας κάτω από 50 ετών. Η μεταβολή αυτή θεωρείται ότι σχετίζεται με την αλλαγή του τρόπου ζωής και των καθημερινών συνηθειών σε νεότερα άτομα και υπογραμμίζει την ανάγκη για την ευρεία εφαρμογή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.

Επίσης, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού πριν την ηλικία των 50 ετών έχουν κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο ή οικογενειακό ιστορικό τέτοιων νεοπλασιών και με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες θα έπρεπε να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τη νόσο πριν την ηλικία των 45 ετών. 

Τι ισχύει για τους γυναικολογικούς καρκίνους;

Αναφορικά με τα γυναικολογικά νεοπλάσματα, τα δεδομένα καταγράφουν μια σημαντική μείωση της επίπτωσης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες που βρίσκονται στην 3η δεκαετία της ζωής τους, την ηλικιακή δηλαδή ομάδα που πρώτη εκτέθηκε στο εμβόλιο έναντι του ιού HPVΑντίθετα, όμως, παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης της νόσου στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών κατά τα έτη 2012-2019, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία εφαρμογής του προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο αυτή, αλλά και τη συνεχιζόμενη ανάγκη προφυλακτικού εμβολιασμού του πληθυσμού των εφήβων. Επίσης, ο καρκίνος του ενδομητρίου συνεχίζει να αποτελεί την μοναδική κακοήθεια για την οποία αυξάνει η θνητότητα τα τελευταία χρόνια κατά ένα ποσοστό 2% ετησίως.

Τα δεδομένα, μάλιστα, καταδεικνύουν μεγάλη διαφορά στην πενταετή επιβίωση της νόσου μεταξύ των διαφόρων φυλετικών ομάδων. Οι διαφορές αυτές μόνο κατά ένα μέρος μπορούν να αποδοθούν στη μεγαλύτερη επίπτωση περισσότερο επιθετικών ιστολογικών υποτύπων σε γυναίκες μαύρης φυλής. Διάφορες μελέτες δείχνουν χαμηλότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διάγνωση σε υψηλότερο στάδιο της νόσου και μικρότερη πιθανότητα θεραπείας με την καθιερωμένη αγωγή για τις γυναίκες μαύρης φυλής. Με δεδομένα ότι πολύ πρόσφατα η ανοσοθεραπεία κατέδειξε σημαντικά οφέλη για την επιβίωση των γυναικών με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο ενδομητρίου, υπάρχει ο κίνδυνος να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το χάσμα στην επιβίωση των γυναικών λόγω των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Σε κάθε περίπτωση, τα ετήσια στατιστικά δεδομένα για τον καρκίνο υπογραμμίζουν ότι η νόσος αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη χάραξη πολιτικών πρόληψης και θεραπείας της νόσου.

Παράλληλα, τα στοιχεία αποτυπώνουν την ευνοϊκή επίδραση των θεραπευτικών παρεμβάσεων στην αύξηση της επιβίωσης των ασθενών και ιδίως για νεοπλάσματα που στο παρελθόν είχαν ιδιαίτερα πτωχή πρόγνωση όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και το μελάνωμα. Είναι σημαντικό βέβαια να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ώστε τα οφέλη από τις επιστημονικές εξελίξεις να διαχέονται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. 

Ο ειδικός σχολιάζει

«H ετήσια αναφορά της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά τη σημασία του προληπτικού ελέγχου όλων των ανθρώπων στο όραμα κάθε κοινωνίας να καταπολεμήσει τον καρκίνο με αποτελεσματικό τρόπο», σχολιάζει ο Δρ. Παναγιώτης Σκλαβούνος.

«Ειδικότερα στους γυναικολογικούς καρκίνους, αυτό έχει φανεί από πολύ νωρίς. Στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο προληπτικός έλεγχος που περιλαμβάνει τη λήψη τραχηλικού επιχρίσματος για κυτταρολογική εξέταση (τεστ Παπανικολάου) μία φορά το χρόνο σε συνδυασμό με το τεστ για την ανίχνευση του ιού HPV (Co-ε) ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 30 ετών έχει μειώσει σημαντικά τα περιστατικά κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ταυτόχρονα το εμβόλιο έναντι του ιού HPV οδηγεί σε μείωση των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά περίπου 90%, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Το 2022 μάλιστα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) σε κορίτσια και σε αγόρια για τις ηλικίες 9-18 ετών.

Επιπλέον στην περίπτωση του καρκίνου του ενδομητρίου, η εξέλιξη νέων χειρουργικών τεχνικών ακριβείας όπως εκείνες της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής με τη βοήθεια εξελιγμένων καμερών κι ανίχνευσης των φρουρών λεμφαδένων, έχει οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα θεραπείας των ασθενών που πάσχουν απο τον καρκίνο του ενδομητρίου. Η εξατομικευμένη συνάμα φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τη σύγχρονη κατάταξη του καρκίνου του ενδομητρίου σε υψηλού ή μη υψηλού ρίσκου με τη χρήση ανοσοθεραπείας και άλλων σκευασμάτων να επιτρέπει να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα στην εξάλειψη των θανάτων από τη νόσο αυτή. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ένα είναι το πλέον σίγουρο και το καταδεικνύει και η η ετήσια αναφορά της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.  Οι γυναικολογικοί καρκίνοι όπως  και οι υπόλοιπες μορφές καρκίνου είναι μείζονος σημασίας να αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα κέντρα από ειδικούς στην Ογκολογία και την Γυναικολογική Ογκολογία ιατρούς ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού