Νέα μέθοδος θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον καρκίνο των ωοθηκών από δείγματα ούρων

Μια νέα πολλά υποσχόμενη μέθοδο, που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον πρώιμο καρκίνο των ωοθηκών από δείγματα ούρων, ανέπτυξε μια ομάδα επιστημόνων από το Virginia Commonwealth University.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Chemical Society, ενώ τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν και στην 68η Ετήσια Συνάντηση της Βιοφυσικής Εταιρείας, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας.

Ο στόχος των ερευνητών είναι οι εξειδικευμένοι ιατροί να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες του εν λόγω τεστ και, σε συνδυασμό με εξετάσεις όπως ο καρκινικός δείκτης CA-125, το διακολπικό υπερηχογράφημα και το οικογενειακό ιστορικό, να μπορούν να ανιχνεύουν τη νόσο σε πρώιμο στάδιο και να παρέχουν σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Πεπτίδια και καρκίνος των ωοθηκών

Προηγούμενη έρευνα απέδειξε πως στα ούρα των γυναικών υπάρχουν χιλιάδες μικροσκοπικά σωματίδια, που ονομάζονται πεπτίδια και ορισμένα από αυτά μπορούν να δώσουν σημάδια καρκίνου των ωοθηκών. Επί του παρόντος, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των μορίων που συνδέονται με τον καρκίνο των ωοθηκών δεν είναι ούτε απλές ούτε οικονομικά αποδοτικές.

Ο ερευνητής Γιόζεφ Ράινερ και οι συνεργάτες του αναζήτησαν μια μέθοδο για την ευκολότερη ανίχνευση αυτών των πεπτιδίων. Στράφηκαν στην τεχνολογία νανοπόρων, που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει ταυτόχρονα πολλά πεπτίδια. Η βασική ιδέα της ανίχνευσης αυτής περιλαμβάνει τη διέλευση μορίων μέσω ενός μικροσκοπικού πόρου, ενός νανοπόρου, και τη μέτρηση των αλλαγών που συμβαίνουν καθώς τα μόρια κινούνται μέσα σε αυτόν.

Στη μελέτη τους ταυτοποίησαν και ανέλυσαν 13 πεπτίδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από το LRG-1, έναν βιοδείκτη που βρίσκεται στα ούρα ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών. Απώτερος στόχος τους είναι να αναπτύξουν ένα τεστ που σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, όπως το διακολπικό υπερηχογράφημα, το οικογενειακό ιστορικό και οι εξετάσεις αίματος, θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια ανίχνευσης του καρκίνου των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο στο μέλλον.

«Η λογική πίσω από αυτό το τεστ μοιάζει πολλά υποσχόμενη, ως ένας πιθανός τρόπος για τον εντοπισμό του καρκίνου των ωοθηκών μέσω των ούρων. Πιστεύω ότι αυτό δίνει την ελπίδα στους ασθενείς και στους παρόχους φροντίδας για τον καρκίνο ότι η επιστημονική κοινότητα αναζητά συνεχώς τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους γυναικολογικούς καρκίνους. Ο απώτερος στόχος θα είναι πάντα η πρόληψη του καρκίνου πριν αναπτυχθεί, αλλά αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, η έγκαιρη ανίχνευσή του θα μεταφραστεί άμεσα σε βελτιωμένα αποτελέσματα και σε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης», δήλωσε ιατρός που συμμετείχε στην έρευνα.

Ενώ η συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην πράξη προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να σωθούν περισσότερες ζωές, οι ειδικοί σχολιάζουν πως εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα.

Ο ειδικός σχολιάζει

«Η επιστημονική κοινότητα αναζητά συνεχώς τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους γυναικολογικούς καρκίνους», σχολιάζει ο Δρ. Παναγιώτης Σκλαβούνος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και Εξειδικευμένος Γυναικολόγος Ογκολόγος. «Ο  καρκίνος των ωοθηκών διαγιγνώσκεται συνήθως σε ένα προχωρημένο ήδη στάδιο. Η κυριότερη, μάλιστα, αιτία για την υψηλή θνητότητα της νόσου είναι η καθυστερημένη διάγνωση της. Στο 70% περίπου των περιπτώσεων, ο καρκίνος των ωοθηκών ανακαλύπτεται μόνο όταν ο όγκος είναι ήδη προχωρημένος. Με βάση τα νεότερα δεδομένα απο το Εθνικό Ινστιτούτο υγείας των ΗΠΑ και την Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία, η πενταετής επιβίωση ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών, ανεξάρτητα απο το στάδιο της διάγνωσης της νόσου, ανέρχεται σε 50,8%.

Ωστόσο, εφόσον η διάγνωση γίνει έγκαιρα και ο καρκίνος διαγνωσθεί σε στάδιο Ι τότε η πενταετής επιβίωση ανέρχεται σε 92,4%. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ασθενείς που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο με καρκίνο των ωοθηκών και αντιμετωπίζονται με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες κι από ειδικούς Γυναικολόγους-Ογκολόγους, έχουν εξαιρετικές πιθανότητες επιβίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο μια νέα μέθοδος με ένα νέο, απλό τεστ που θα ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών από τα ούρα των ασθενών σε πρώιμο στάδιο μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην οριστική λύση του προβλήματος. Η μελέτη των επιστημόνων από το Virginia Commonwealth University κατάφερε για πρώτη φορά με ειδικές μεθόδους να ανιχνεύσει αξιόπιστα πεπτίδια, δηλαδή τμήματα πρωτεινών που ήταν μοναδικά παρόντα στα ούρα ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών σε σύγκριση με φυσιολογικές ασθενείς ή ασθενείς ελέγχου.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κλινική μελέτη, που αφορά  την τεκμηρίωση των ενδείξεων, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εν λόγω τέστ ούρων, αλλά για μια εργαστηριακή έρευνα που σε θεωρητικό επίπεδο δείχνει μια αξιόπιστη αποτελεσματικότητα.  Για να μπορέσει, ωστόσο, το τέστ αυτό να χρησιμοποιηθεί στο γενικό πληθυσμό είναι απαραίτητη η διενέργεια εμπεριστατωμένων κλινικών μελετών και δοκιμών, σε μεγάλο αριθμό ασθενών παγκοσμίως για να ελεγθούν η εγκυρότητα και η ασφάλειά του, όπως γίνεται με κάθε νέο ερευνητικό προϊόν. Βασικός στόχος άλλωστε κάθε κλινικής μελέτης είναι να αποδείξει ότι το ερευνητικό προϊόν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για ανθρώπινη χρήση».

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ερυθρού Σταυρού 6, Μαρούσι
2106869691 , 6988636932

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
22960 81970 , 6988636932

Κλείστε online ραντεβού